Bună Florin, îţi mulţumesc frumos pentru că ai acceptat rugămintea mea de a spune cititorilor site-ului liga4.ro câteva lucruri interesante despre tine şi despre fotbalul practicat de nevăzători.
Te rog spune-ne ce doreşti despre tine
Vă salut cu respect, atât pe duneavoastră cât şi pe cititorii voştri. Sunt Florin Kovacs, am frumoasa vârstă de 38 ani, căsătorit şi tatăl unui îngeraş de fată de aproape 14 ani. Sunt Asistent Medical Balneo/Fizio/Kinetoterapie pentru cunoscători, Maseo-Terapeut pentru majoritatea. Cu această meserie îmi câştig existenţa şi îmi întreţin financiar familia, căreia îi mulţumesc şi cu această ocazie căci am susţinerea şi încurajarea lor.
Când ai luat contact prima dată cu fotbalul?
Primele contacte cu mingea le-am avut încă din fragedă copilărie, în mod organizat in jurul vârstei de 10 ani când făceam parte din grupele de copii şi juniori ale clubului Midia Năvodari. Asta timp de 3 – 4 ani până când medicii au hotărât să pună stop activităţii mele sportive din cauza problemelor mele oftalmologice, din ce în ce mai accentuate. Atunci când am ajuns în Bucureşti, la şcoala pentru deficienţi de vedere, am luat la cunoştinţă cu ceea ce era o minge pe atunci pentru un nevăzător. Atunci era o inovaţie, fie o cutie de conservă umplută cu pietricele, fie o minge băgată într-o pungă de plastic pentru ca în momentul mişcării ei să producă zgomot pentru ca nevăzătorul să o poată localiza. Acum ne mândrim că la fel ca şi ceilalţi avem o minge cu care să jucăm fotbal cu adevărat la un nivel înalt. Sunt în momentul de faţă câţiva producători ce îşi dau silinţa pentru a realiza o minge mai performantă pe care un nevăzător să o potă repera si manevra mai uşor.
Actualmente sunt jucător al echipei de fotbal a filialei judeţene Bacău şi membru al echipei naţionale, fapt cu care mă mândresc. Întodeauna a fost o onoare pentru mine să îmbrac tricoul echipei naţionale şi nu o dată am lăcrimat de emoţie la intonarea imnului naţional.
Eşti golgeterul naţionalei de nevăzători a României care s-a calificat la Euro 2019. Felicitări pentru această performanţă!
Mulţumesc frumos, meritul nu este doar al meu, meritul este al întregii echipe, căci fară ajutorul colegilor şi fără susţinerea lor nu aş fi putut să ajung la această performanţă. La fel un mare merit îl au şi domnii antrenori căci au avut încredere în abilităţile mele şi m-au folosit în majoritatea partidelor ca atacant. Aici trebuie să menţionez că suntem la a doua calificare consecutivă la un campionat european, prima dată fiind în aprilie 2017, calificare ce s-a obţinut chiar acasă la mine la Bacău. La campionatul Euro 2017 din Berlin, Germania am obţinut locul 9 şi aşa a trebuit să jucăm calificări şi în 2019. Am fost la înălţime şi de acestă dată terminând neînvinşi Turneul de calificare de la Buftea şi astfel făcând pasul catre al doilea Campionat european.
Deşi nu sunteţi fotbalişti profesionişti, voi aţi reuşit ceea ce echipa de văzători, nu. Care crezi că este cheia acestui succes?
Cheia acestui secret… nu e un secret, trebuie doar să crezi în tine, în puterea grupului şi cel mai important e ca atunci când parăseşti terenul după cele 40 minute să nu ai ce să îţi reproşezi în cea ce priveşte atitudinea, ambiţia şi dăruirea.
Spune-ne, te rog, câteva detalii despre fotbalul practicat de nevăzători (teren, minge, alcătuirea echipelor şi ce mai crezi că ar trebui să ştie cel ce iubeşte fotbalul).
Fotbalul pentru nevăzători se joacă pe un teren redus similar cu cel de mini-fotbal, are o lungime de 40 m. şi o lăţime de 20 m. De-a lungul tuşelor laterale, există două mantinele de 1,20 m. înălţime putîndu-se juca cu ele neavînd aut de linie decât atunci când mingea sare peste mantinelă. Sejoaca 5 contra 5, dintre care 4 jucători de câmp şi un portar. jucătorii de câmp sunt nevăzători iar portarul vede căci el este şi ghid pentru jucători în treimea de teren proprie. terenul are două linii întrerupte la distanţa de 12 m. de poartă astfel în cât cei ce văd terenul observă trei zone, una proprie, una medie şi una adversă. pentru fiecare zonă nevazătorul are câte-o “pereche de ochi”, treimea proprie este ghidată de portar, treimea medie este ghidată de antrenor iar treimea adversă este ghidată de ghidul echipei ce se află situat în spatele porţii adverse având libertatea de mişcare atât cât ţine poarta adică3,44 m.După cum aţi înţeles teoretic ar trebui să auzim în orice moment al jocului doar două voci şi vocea celor ce intenţionează să joace balonul. Jucătorii de câmp se folosesc de comanda vocală “VOI” cuvânt ce vine din limba spaniolă şi s-ar traduce prin a merge, a intenţiona să avansezi. Se utilizează această comandă vocală pentru a evita pe cât posibil accidentările şi pentru a şti la cine se află mingea în momentul respectiv. Menţionez aici că purtătorul de balon nu este obligat de regulament să vorbească. Mingea are dimensiuni similare cu mingea de fotbal avînd o greutate mai mare datorită sistemului acustic alcătuit din miniclopoţei. Se joacă după regulamentul de fotbal în sală cu acelaşi număr de schimbări, cu greşeli personale şi de echipă astfel încât la 5 greşeli personale eşti schimbat fară drept de joc în acea partidă, iar începând cu al 6-lea fault de echipă pe repriză se execut dublu penalty, o lovitură liberă fără zid de la punctul de 8 m.
Iubitorul de fotbal trebuie să ştie că atunci când vine să vadă o partidă de fotbal pentru nevăzători trebuie în primul rînd să păstreze liniştea atât cât mingea este în joc.
Cum reuşiţi să limitaţi accidentările?
După cum am menţionat şi mai sus, noi jucătorii de câmp cu comanda vocală internaţională “VOI” încercăm pe cât posibil să evităm accidentările. Tot pentru a evita accidentele este interzisă intrarea prin alunecare, aceasta fiind pedepsită de cele mai multe ori cu cartonaş galben. Sunt unii jucători cu o agresivitate mai ridicată dar la intervenţia arbitrilor se străduiesc să îţi revizuiască atitudinea.
În cariera ta de fotbalist, care a fost cea mai gravă accidentare pe care ai suferit-o? De cât timp ai avut nevoie ca să te refaci şi cu cât curaj ai revenit în fotbal?
La finala campionatului de calificare ce s-a desfăşurat la Bacău în aprilie 2017 am suferit o fractură de piramidă nazală ce m- a ţinut departe de activitatea sportivă aproximativ 2 luni dar am revenit cu acelaşi aplomb căci din fire nu ştiu să mă dedic parţial, am o nebunie şi o dăruire prin care am şi reuşit să ajung la performanţele personale.
Referitor la practicarea fotbalului, ce sfat poţi să dai tuturor tinerilor?
Am să încerc să sfătuiesc atât copiii, tinerii, dar şi parinţii acestora, dragii mei străduiţi-vă ca in viaţa voastră să nu lipsească mişcarea sportivă căci aşa vă puteţi menţine un trup şi o minte sănătoasă. Dacă veţi urma un sport individual să aveţi întodeauna dorinţa de a vă autodepăşi, iar de veţi alege un sport de echipă veţi observa că într-un timp scurt se vor dezvolta în voi calităţi generoase precum altruismul, comunicarea, toleranţa şi veţi fi mulţumiţi de sine cînd veţi împărţi aceleaşi sentimente cu colegii şi că aportul vostru la îndeplinirea obiectivului a fost la înălţime.
Ce sfaturi poţi să dai fotbaliştilor văzători?
Nu ştiu dacă sunt în măsură să dau sfaturi profesioniştilor, dar ei pot să se inspire din viaţa noastră atât sportivă cît şi personală. Indiferent cât ne-ar fi de greu să navigăm pe marele ocean al vieţii nu cedăm şi în pofida tuturor furtunilor încercăm să ţinem fruntea sus şi să luptăm pentru ţelurile noastre.
Cum te-ai antrenat pentru a ajunge component de bază al echipei naţionale?
Am fost de mic o persoană activă şi am făcut mişcare cât am putut de mult, în momentul de faţă am trei antrenamente în sala de forţă şi două antrenamente tehnico-tactice cu mingea pe săptămînă.
Euro 2019 va avea loc în Italia în septembrie 2019. Cum vă antrenaţi pentru acest eveniment?
Lăsând la o parte antrenamentele personale şi cele de la club avem şi stagii de pregătire la baza de la Buftea unde ne pregătim centralizat majoritatea componenţilor echipei naţionale. Tot pentru Euro am avut şi două turnee de pregătire unul la Ankara, în Turcia, am jucat în compania selectă a naţionalelor Japoniei, Turciei şi Spaniei, turneu de la care am avut multe de învăţat, de corectat multitudinea de greşeli personale şi de pus la punct pregătirea fizică specifică. Un alt turneu de pregătire l-am avut în Mönchengladbah, în Germania, unde am obţinut locul 2 câştigând în semifinale cu Rusia cu scorul 3 -1 şii pierzând cu echipa gazdă în finală, un turneu de la care am înţeles că trebuie în continuare să muncim pentru a ne îndeplini obiectivul şi anume rămânerea în primele 8 echipe din Europa şi astfel evitând să mai jucăm turneu de calificare pentru Euro 2021.
După calificare aţi simţit entuziasm în jurul echipei şi sprijin din partea F.R.F?
Încă după prima calificare la Euro FRF-ul ne-a susţinut şi ne-a luat sub aripa sa. Federaţia de specialitate prin chiar preşedintele ei domnul Burleanu ne-a susţinut şi ne-au construit un teren special pentru noi, un teren ce a costat în jur de 40000 de Euro, teren unde am obţinut cea de-a doua calificare la Euro. După calificare majoritatea trusturilor de presă ne-au alocat un spaţiu in publicaţiile lor atît scris cît si audio-vizual, sporind şi mai tare entuziasmul nostru şi parcă abia atunci ne-am simţit fotbalişti cu adevărat. Cu atât mai mare ne-a fost bucuria cînd însuşi Excelenţa sa Principele Radu, reprezentantul Casei Regale , ne-a felicitat şi ne-a înmânat trofeul de campioni al turneului de calificare din martie de la Buftea.
La ce altă întrebare pe care nu ţi-am pus-o ai mai dori să răspunzi?
Ar mai fi putut fi o întrebare… Care este fotbalistul meu preferat? Am să vă răspund fără ezitare că este Florin Radu Răducioiu… datorită lui port tricoul cu numărul 9, datorită lui sunt dinamovist, datorită lui am o poftă deosebită de a marca in poarta adversă. Cu această ocazie îi mulţumesc public pentru că a făcut parte din cea mai bună echipă naţională a României şi cu aportul lui am jucat sfertul de coşmar cu Suedia.
Florin îţi mulţumesc frumos pentru ceea ce ne-ai spus şi vă doresc ţie şi tuturor componenţilor echipei să aveţi succes şi să reveniţi sănătoşi acasă! HAI ROMÂNIA!
Vă mulţumim şi sperăm să vă facem o bucurie şi la revenirea de la Euro 2019. Pentru noi obiectivul realist este clasificarea în primele opt echipe europene, un obiectiv în care cred, un obiectiv realizabil după părerea mea.