Deși ne apropiem de împlinirea a trei decenii de la căderea comunismului nu am progresat aproape cu nimic. Și aici nu mă refer neapărat la viața de zi cu zi, la întâmplările din țara noastră, mai mult sau mai puțin fericite, ci mă refer la MENTALITATE! Cu mentalitatea zilelor pe care le trăim greu vom ajunge departe. Subiectul pe care doresc să -l abordez, azi, este AFC Unirea Tășnad . Un club micuț de fotbal din nord-vestul țării . Un club care reprezintă un orășel cu circa 8000 de locuritori al cărui brand este ștrandul cu apa lui termală de mare calitate.
Promovarea în Liga 3, o bucurie costisitoare financiar
Povestea începe așa . După o dublă victorie în barajul cu campioana județului Sălaj , 2-1 pe teren propriu și 3-1 în deplasare, Unirea Tășnad reușea să promoveze în Liga a 3-a la fotbal, la finalul sezonului competițional 2016-2017, după o pauză de trei decenii. Bucurie mare, a curs șampanie pe străzile Tăşnadului la revenirea echipei după returul de la Prundul Burgăului, însă greul începea odată cu acel moment. Că dreapta -i vorba aceea din fotbal “e mai greu să te menții, decât să promovezi”.
Euforia a durat câteva zile, apoi a început greul. Construiește echipa pentru Liga 3, fă rost de buget pentru a putea asigura condițiile de pregătire și de competiție . Aleargă, caută, mai păcălește câte un jucător că va fi bine, avem bani, și uite așa a început balul. Trecând peste faptul că s-a renunțat prea ușor la localnicii care au promovat echipa în schimbul unor mercenari cu fumuri de vedete în cap, a venit și prima victorie, 2-0 în prima etapă cu Unirea Dej. Apoi a venit U Cluj și a umplut tribunele micuței arene de la Tășnad pentru un scor identic, care a coincis și cu demiterea “principalului” clujenilor de la acea vreme, Marius Popescu. Elanul era uriaș , rezultatele după primele 6 etape erau foarte bune pentru o nou promovată, dar banii la băieți ….au venit abia înaintea Crăciunului, și asta după mari presiuni pe consilierii locali care în cele din urmă au alocat 180.000 de lei pentru plata salariilor jucătorilor și antrenorilor.
Antrenorul și câțiva jucători aduși de el după promovare au părăsit corabia la finalului turului, astfel că a început reconstrucția echipei. Cu mulți tineri, care împreună cu experiența jucătorilor rămași au obținut rezultate bune și au încheiat primul sezon de la revenirea în liga 3 pe locul 9 în seria a 5-a. Sezonul doi, un nou chin financiar. Întrebați de către oficialii clubului în ce direcție să o ia o dată cu începerea sezonului următor, 2018-2019, cei care conduc destinele Orașului Tășnad au hotărât că echipa va continuă în Liga 3. Așa a și fost. Numai că …. au început problemele, și anume restanțele salariale persistau. Astfel, au mai plecat 3-4 jucători , au venit alții, a început campionatul cu trei remize, iar la finalul turului Unirea adunase 21 de puncte și se afla pe un liniștitor loc 9, cu opt puncte peste ocupanta primului loc retrogradabil. Pînă acolo, însă a fost un singur pas . Au plecat alți 4 jucători de baza în pauza de iarnă, astfel că în retur din lotul de 19 jucători au rămas 3 seniori. Restul cadeți și juniori, ce s-a putut aduce mai de calitate și ieftin. Unirea a acumulat 9 puncte în retur și a terminat pe primul loc de sub linie, revenind astfel în fotbalul amator.
Invitația venită din partea FRF a fost refuzată.
Beneficiind de avantaj față de celelalte echipe aflate pe locurile 13 la finalul sezonului 2018-2019 din Liga 3, Unirea Tășnad a primit invitație din partea FRF pentru a continua în Liga 3. Însă, răspunsul celor mai presus de executivul clubului a fost clar: “Nu avem bani pentru Liga 3”. Astfel, Unirea revine în fotbalul de plăcere, în detrimentul unui fotbal mai bun dar mult mai scump!!!