Asa cum sportul incepe cu fotbalul, pentru iubitorii fotbalului din Satu Mare fotbalul incepe cu Olimpia. Olimpia a fost, este si va fi numarul 1 in randul iubitorilor sportului rege din judet.
Olimpii au fost multe, iar in urma cu un an s-au pus bazele unui club Olimpia care sa duca cat mai aproape de clubul adevarat al suporterilor satmareni, nu clone.
Olimpia 1921 a fost clubul reprezentativ al Satmarului, noua Olimpia se numeste tot 1921 dar se scrie cu litere romane. Cosmin Miclaus – contabil de meserie, Sergiu Tabacaru – actor la teatrul din Satu Mare, Ciprian Bretan – unul dintre sefii galeriei de demult a Olimpiei, impreuna cu alti iubitori ai numelui Olimpia au pornit in vara anului trecut activitatea noului club numit: Club Sportiv Suporter Club OLIMPIA MCMXXI. Incropita cu rabdare si atentie, echipa a facut un prim sezon perfect, incununat cu promovarea in Liga 4 si castigarea Cupei Romaniei – faza judeteana.
Pentru a afla mai multe despre proiectul Olimpiei Suporterilor, asa cum este numita in randul satmarenilor, l-am abordat pe vicepresedintele Sergiu Tabacaru.
In primul rand o prezentare pe scurt a clubului. De unde ideea? De ce Olimpia cu litere romane? Pe ce v-ati bazat din punct de vedere financiar?, stiut fiind faptul ca fotbal fara bani nu se poate.
Clubul a pornit pe fondul dezamăgirii provocate de abandonarea proiectului Olimpia 2010 de către autorităti, proiect pe care noi ne-am oferit sa il preluăm și să îl salvăm in conditile de finanțare de atunci. Pe lângă dorința de a demonstra că un club condus de suporteri nu e o utopie, nu am mai vrut să aderăm la un nou proiect pornit pe aceleași premise ca Olimpia 2010.
Deoarece de-a lungul anilor au existat o sumedenie de Olimpii, la înregistrarea numelui la Tribunal am întâmpinat problema rezervarii de nume. Orice formă aleasă de noi se asemăna până la confuzie cu cel puțin una dintre formele vechi de organizare. Cum țineam neapărat ca 1921 (anul înființării Olimpiei) să fie cuprins în nume, am recurs la formatul in cifre romane. Ne-am bazat pe “foamea” sătmărenilor pentru un fotbal curat, pe capacitatea noastră de organizare. Nu Am fost 100% siguri că vom reuși. Am si declarat că acest proiect va merge până acolo unde il vor duce sătmărenii. Dacă nu ar fi fost interesul suporterilor am si recunoscut că nu are rost.
Un inceput practic de la zero, si un parcurs perfect in primul sezon, incununat cu promovarea in esalonul superior si castigarea Cupei Romaniei la nivel judetean. Felicitari!
Da … multumim! Dacă am fi spus cuiva că se va întâmpla așa, am fi fost acuzați cel puțin de aroganță. Dacă de parcursul din campionat nu suntem surprinși, la performanța din Cupa României putem spune că nu ne-am așteptat. O semifnală poate, dar ce a urmat după a foat un “bonus” total surprinzător.
Cum ati reusit sa convingeti jucatorii sa vina la Liga 5?, majoritatea activand in momentul respectiv la echipe dintr-un esalon superior
Trebuie să recunoaștem că am dispus de un avantaj clar: cel mai cunoscut brand al județului. Câți jucători sătmărenii nu si-au dorit să joace vreodată pentru Olimpia? indiferent de ligă. Fără să vrem, pornind din Liga a 5-a (lucru care ni s-a părut corect din punct de vedere sportiv) am selectat jucători care au venit să joace și cu inima nu doar din interes financiar. S-a format astfel un lot dedicat culorilor. Așa cum li s-a spus jucătorilor înainte de începerea campionatului ei au fost alături de noi investitorii in acest proiect. Avantajul brandului nu ar fi fost posibil fără recunoașterea venită din partea suporterilor. Faptul că marea majoritate a sătmărenilor privește
Olimpia MCMXXI ca pe continuatoarea spiritului Olimpist Sătmărean este ceea ce contează în primul rând.
Ati inceput perfect si actuala editia de campionat a Ligii a 4-a. Care este obiectivul vostru pentru acest sezon? Iar obiectivul pe termen mediu si lung?
Luăm fiecare meci la rând. Campionatul e lung, în fața noastră toți adversarii se motivează suplimentar. Ne știm limitele, și chiar dacă ne-am dori promovări an de an suntem conștienți că financiar va fi tot mai greu.
Concluzia? Ne bucurăm alături de echipă de fiecare meci în parte, de tot ce înseamnă aceste meciuri, iar ce va fi, va fi. Cum spunea cineva: dacă faci multă vreme ce trebuie, nu are cum sa iasă prost…
Cum va descurcati din punct de vedere financiar? Cat inseamna un buget la nivel de fotbal amator?
La nivel de ligă a 4-a e suportabil. Bugetul nu e cu mult mai mare decât cel de Liga 5. Principiul pe care am pornit: “câte puțin de la mulți “ s-a dovedit unul câștigător. Declarațiile 230, donatiile, cotizațiile acoperă o treime a bugetului. Sponsorii, firme private, acoperă o altă treime. Restul va fi acoperit din actvitatea comercială a SRL-ului înființat si din colaborarea cu
Cash-back world. Am evitat să apelăm la sponsori mari care să pună condiții sau să pună în pericol proiectul printr-o eventuală renunțare. Marea dezamăgire a venit de la autoritățile locale, unde am depus proiecte pentru finanțare pe legea 350. Pentru cei care nu știu, legea 350 permite
autorităților locale să finanțeze punctual cheltuieli specifice actvității sportive. În mod surprinzător, sau nu, doar proiectul nostru a fost respins, deși avem informații că alte proiecte aprobate au foat aproape identice cu al nostru. Ni se pare cel puțin curios ca județul sa nu sustină singura echipa care il reprezintă in Cupa României. Din păcate din această cauză am ratat organizarea unui cantonament (cel din iarnă suportat financiar de noi, a fost practic arma secretă pentru parcursul din Cupa României, in conditiile in care am avut în 2 săptămâni 6 meciuri din care 3 cu echipe de top din liga 4).
In proiect mai erau incluse cheltuieli cu închirierea bazei sportive, echipament de joc si de prezentare atât pentru echipa mare cât și pentru cea de seniori, cheltuieli cu deplasările, etc. În mod surprinzator societatea civilă este cea care ne-a sărit în ajutor, dar nu ni se pare corect ca banii publici să fie împărțiți pe alte criterii decât cel al performanței sportiva și al interesului
cetățenilor pentru proiect. De aceea am acționat Consiliul Județean in instanță și ne vom căuta dreptatea până la capăt. Bugetul nostru este in mare parte format din primele de joc ale jucătorilor și cheltuielile legate de organizarea meciurilor și de deplasări. În rest nu există alte cheltuieli, nimeni nu este remunerat. Munca Voluntarilor este considerată cotizație la club.
Practic vorbim de o societate privata 100% care supravietuieste din sponsorizari, cotizatii, donatii, sau alte forme de venit din mediul privat. Nu este greu sa convingi privatii sa sprijine fotbalul?
Este greu pentru că am pornit cu imaginea Olimpiei 2010. Dar se pare ca lumea începe să facă diferența.
Din cate stiu nu aveti o baza sportiva proprie, ceea ce inseamna cheltuieli insemnate cu inchirierea de teren pentru antrenamente si jocuri oficiale.
Sunt niste cheltuieli la care ne-am așteptat și ni le-am asumat. Momentan e bine așa cum e, dar ne orientăm și în acest sens. Dacă pentru închiriere e nevoie de bani mulți, pentru achiziționare deja vorbim de sume enorme.
Ce puteti sa imi spuneti despre centrul de copii si juniori. Odata cu promovarea apare obligativitatea folosirii echipelor de juniori.
Momentan avem un protocol semnat cu clubul Juniorul Satu Mare. E încă devreme să discutăm de un centru de juniori in adevăratul sens al cuvântului.
Avand in spate experienta de arbitru, cum caracterizati fotbalul amator din judetul Satu Mare?
Paradoxal. De la meciuri care se ridica la nivelul jocurilor de liga 3 la jocuri in care daca nu ar exista mingea am uita ca e un meci de fotbal.
Un mesaj si o promisiune pentru fanii Olimpiei.
Aveți încredere că vom face doar ce e mai bine pentru Olimpia. Veniți alături de noi și nu va va părea rău.
Lotul Olimpiei MCMXXI pentru actuala editia a Ligii a 4-a este urmatorul:
Portari: Vladut Duca, Adrian Crisan, Alex Sugar.
Fundasi: Bogdan Ile, Nagy Leonard, Calin Tursuc, Alin Lung, Ciprian Lauruk, Geo Filimon, Chifor Robert.
Mijlocasi: George Lapusan, Marian Negrean, Pal Adam, Istvan Lakatos, Kennedy Resende, Chivari Denis, Razvan Vonet, Sician Mihai, Paul Bonta.
Atacanti: Sorin Grigoras, Erich Srepler, Sergiu Pop, Florin Puti.
Antrenor: Nelu Donca.

