Bună ziua, vă mulţumesc pentru că aţi acceptat să răspundeţi la câteva întrebări pentru cititorii site-ului liga4.ro
Spuneţi-ne vă rog câte ceva despre dumneavoastră
Locuiesc în Bacău, am vârsta de 45 de ani, sunt căsătorit şi am o fetiţă de 14 ani.
Am studii de masterat în drept sportiv.
Aripile Bacău, Gloria Buzău şi Textila Buhuși
Când aţi fost interesat prima dată de fotbal?
De mic copil mi-a plăcut fotbalul deși, la început am făcut volei și mai apoi handbal și tenis de masă, la școală generală. La fotbal am ajuns relativ târziu, pe la vreo 11-12 ani. Mi-am început activitatea la Sport Club Bacău sub îndrumarea regretatutului Nicolae Radu. Apoi, am trecut pe la toate grupele de juniori și tineret de la SC Bacău. Până pe la vârsta de 24 de ani, când am renunțat la a mai practica fotbalul, am trecut pe la alte câteva cluburi, respectiv Aripile Bacău, Gloria Buzău şi Textila Buhuși.
Ce activitate aţi desfăşurat în fotbal până să deveniţi preşedinte al AJF Bacău?
Am lucrat peste 10 ani în presă sportivă locală și centrală . În paralel am fost și președinte al Comisiei Județene de Arbitri Bacău și mai apoi vicepreședinte al AJF Bacău . Din 2009 sunt în această postură , cea de președinte a AJF Bacău.
“Fotbalul de azi presupune proiecte de dezvoltare, parteneriate, marketing și strategie”
Conducerea unei Asociaţii Judeţene de Fotbal trebuie să fie dificilă. Care sunt provocările pe care le-aţi întâlnit în dezvoltarea fotbalului practicat de amatori?
Lucrul cu oamenii e cel mai greu, în general. Când vorbim de fotbal, vorbim de un sport care, la prima vedere, e cunoscut de toți . Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. Fotbalul de azi presupune proiecte de dezvoltare, parteneriate, marketing și strategie. Fotbalul este un fenomen social la nivel de amatori și economic, atunci când vorbim de competiții internaționale . Revenind, pe parcursul celor 10 ani au fost destule provocări însă, una dintre dintre acțiunile mele ca președinte , care a dat roade imediate a fost aceea a înăspririi pedepselor pentru acțiunile violente și brutale din fotbalul județean . După câteva etape de la punerea în aplicare a acestei acțiuni , a scăzut simțitor numărul jucătorilor <problema> din campionatele de seniori.
„În ultimii 2-3 ani a crescut simțitor numărul jucătorilor de fotbal legitimați”
Mai vin copiii la fotbal?
Paradoxal, dacă ar fi să ne raportăm la numărul populației, care e într-o scădere dramatică, în ultimii 2-3 ani a crescut simțitor numărul jucătorilor de fotbal legitimați. Asta înseamnă că, în fața atâtor tentații, părinții au înțeles că le fac un bine copiilor trimițându-i să facă mișcare.
Ce credeţi că ar trebui să ştie părinţii care vor să îşi îndrume copiii spre fotbal?
Părinții ar trebui să știe un singur lucru: că nu toți copii pot ajunge să joace fotbal la nivel de jucător profesionist. Și, ca exemplu elocvent, în Germania sunt opt milioane de jucători legitimați iar dintre aceștia, doar vreo 1600-1800 își câștigă pâinea din fotbal. Așadar, procentul de jucători profesioniști e foarte mic raportat la numărul de practicanți. În aceste condiții consider că părinții trebuie să-și îndrume copiii către fotbal pentru a face sport, pentru a-i disciplina, pentru a-i pregăti pentru viață. Ar fi excelent dacă am putea găsi câte un Ronaldo la fiecare grupa de vârstă. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa …
Ce cheltuieli implică a fi tânăr jucător de fotbal?
Sunt cheltuieli minime: o gheată , un trening, un tricou, un șort și o geantă. Plus instruirea.
„Nu putem trece cu vederea eforturile părţii germane de a trimite echipament sportiv către AJF Bacău”
Ştiu că de la începutul activităţii dumneavoastră ca preşedinte al AJF aţi dorit să realizaţi un schimb de experientă cu o asociaţie de fotbal din străinătate. Această dorinţă aţi reuşit să o materializaţi. Ce ne puteţi spune despre schimbul de experienţă cu asociaţia de fotbal din Germania?
Parteneriatul cu Asociația de Fotbal din Westfalia, a 2-a cea mai mare asociație regională de fotbal din Germania, e în vigoare. Până acum s-au derulat destule etape, fie că vorbim de schimbul de experiență în privința arbitrilor sau de participarea unei selecționate județene la o serie de jocuri în Germania.
Cum a început şi cum s-a derulat?
Cred că prin 2014 am fost trimis de către FRF la un workshop ce s-a ținut în Germania, la Kamen, având că subiect fotbalul de la firul ierbii (grassroots). Atunci am interacţionat pentru prima dată cu oficiali ai Asociației de Fotbal din Westfalia. Un an mai târziu, le-am scris acestora, în engleză . Din păcate nu am primit niciun răspuns. Prin 2016 le-am scris din nou, de această dată în germană. Și, mi-au răspuns . Ba chiar m-au invitat în toamna anului 2016 la sediul lor pentru a ne cunoaște și a discuta despre acest parteneriat.
Care au fost efectele pe termen scurt sau lung ale acestei colaborări?
Din punctul meu de vedere, cel mai mare câștig e că peste 40 de copii din Bacău au avut posibilitatea să cunoască ceea ce înseamnă fotbalul german, începând cu infrastructură sportivă și continuând cu disciplina și rigurozitatea tipică a nemților. Apoi, cred că arbitrii băcăuani prezenți în Germania au văzut că, deși legile jocului sunt la fel peste tot, modul de aplicare a acestora e diferit în sensul în care nemții lasă jocul mai liber. Apoi, nu putem trece cu vederea eforturile părţii germane de a trimite echipament sportiv către AJF Bacău .
„Tentațiile sunt mari acum raportat la munca pe care trebuie să o depună un arbitru în fotbalul de azi”
Trecând la o altă componentă a fotbalului, arbitrajul, constatăm că numărul celor care vor să devină arbitri a scăzut mult în ultimii ani. Ce părere aveţi cu privire la cauzele care au dus la această scădere?
Cauzele… Mulți dintre cei care joacă fotbal la nivel de juniorat abandonează definitv fotbalul dacă nu-și găsesc vreo echipa profesionistă. În aceste condiții, mulți dintre posibilii arbitri, care provin din foști fotbaliști, abandonează și această activitate de arbitraj. Apoi, tentațiile sunt mari acum raportat la munca pe care trebuie să o depună un arbitru în fotbalul de azi. Mulți preferă să aibă un loc de muncă stabil și weekend-ul liber. Poate că sunt și alte cauze…
„Fiecare club de fotbal e responsabil de trei arbitri pe care îi îmbracă și încălță din cap până-n picioare în fiecare sezon competițional”
Este locul să menţionăm că urmare a colaborării dumneavoastră cu partenerul german, pe lângă mingile şi echipamentele pentru copii şi juniori aţi adus şi echipamente de arbitri pe care le-aţi oferit gratuit tinerilor arbitri.
Spuneţi-ne vă rog dacă ştiţi cum au procedat partenerii germani ca să colecteze acel echipament.
În Germania, echipamentul se schimbă în fiecare an. Din câte știu, fiecare club de fotbal e responsabil de trei arbitri pe care îi îmbracă și încălță din cap până-n picioare în fiecare sezon competițional. Așadar, n-a fost greu să adune în câteva zile o cantitate lăudabilă de echipament pentru arbitri, mai ales că, la nivel de Westfalia sunt vreo 5000 de arbitri.
În încheiere, ce doriţi să le transmiteţi cititorilor site-ului liga4.ro?
Le doresc sănătate și să aibă parte de reportaje inedite despre fotbalul mic din România , care reprezintă baza fotbalului.
Vă mulţumesc frumos pentru informaţiile pe care ni le-aţi oferit şi vă doresc succes în tot ce faceţi!