În anii de început, fotbalul se juca fără arbitri – fiecare echipă avea un căpitan, iar cei doi căpitani decideau (cum făceam noi când eram copii și jucam fotbal pe unde găseam un loc liber) când era fault, henț, aut, corner, gol și cum trebuia reluat jocul în fiecare caz în parte -. În momentul când cîștigătoarea unei compeiții a urmat să primească un premiu a fost necesară implicarea unei persoane neutre care să decidă în situațiile litigioase.
Vă puteți imagina cum s-ar desfășura astăzi făra arbitru un meci fie el și între echipe de juniori?
De ce unii arbitri renunță?
Comportamentul abuziv aj jucătorilor, al fanilor (care în unele cazuri sunt părinți ai jucătorilor) și chiar al antrenorilor îi alungă pe unii arbitri. În special arbitrii cu nivel mai scăzut, slab plătiți, pleacă foarte repede. Huiduiala este ceva, pe când amenințarea este cu totul altceva; jucătorii și fanii țipă la arbitri spunând că îi vor aștepta după meci în afara terenului pentru a redresa o decizie care nu a fost pe placul lor.
De ce greșesc arbitrii?
Procesul de luare a deciziilor de către arbitru cuprinde trei etape: percepția, analiza și decizia. Dacă în oricare etapă dintre cele enumerate, arbitrul face o eroare, atunci decizia pe care o dă este greșită.
Vă întrebați, probabil, de ce, deși toți arbitrii trec aceleași teste fizice și teoretice, unii sunt mai buni decât alții?
Pentru a reduce numărul greșelilor de arbitraj în competițiile importante a fost introdusă tehnologia VAR (Arbitru Asdistent Video). Acest VAR încă nu a fost introdus în competițiile de cel mai înalt nivel din țara noastră. Iar în fotbalul de amatori, nu cred că ar avea sens o astfel de cheltuială. Poate că mai bine ar fi de analizat din ce cauze greșesc arbitrii, pentru ca eliminând acele cauze să fie redus numărul de greșeli de arbitraj.
Vă invit să vă spuneți părerea, din ce cauze greșesc arbitrii?